Onze kijk op Google Analytics versie 5

| 0 comments

Binnen de Innovadis  Groep wordt er dagelijks gebruik gemaakt van de functionaliteiten van Google Analytics. Meerdere malen per dag loggen wij in om te kijken hoe de campagnes van onze klanten lopen. Nemen de bezoekers aantallen toe? Wat gebeurt er met het conversie percentage? Waar zien wij mogelijkheden tot verbeteringen?

Eerste kennismaking

Juist omdat wij dagelijks gebruikmaken van Google Analytics, waren wij zeer enthousiast toen op 17 Maart de nieuwe versie 5 van dit pakket werd aangekondigd. Op het Google Analytics User Conference in San Francisco kondigde product manager Phil Mui de nieuwe versie van Google Analytics aan, genaamd: Google Analytics v5.

Vanaf het begin was dit pakket beschikbaar voor slechts een zeer kleine groep gebruikers. Daarom moesten wij het op dat moment doen moet slechts screenshots, deze zagen er echter veelbelovend uit! Direct na de conferentie in San Fransisco was er de mogelijkheid tot inschrijven tot beta toegang. Gebruikers die zich hier hadden ingeschreven, kregen vanaf 20 April toegang tot de nieuwe versie.

Nieuwe mogelijkheden

In eerste instantie lijkt Google Analytics v5 niet veel meer dan een nieuwe vormgeving over de huidige versie. Dit is echter niet helemaal waar. Google Analytics v5 is een compleet vanaf de grond af aan opgebouwd product geworden. Als hoofdreden geeft Google aan dat ze de huidige versie niet verder konden uitbreiden. Met de nieuwe versie is het voor Google mogelijk om sneller nieuwe functionaliteiten toe te voegen. En Google komt snel haar belofte na. Sinds de lancering van de bèta zijn er al verschillende functionaliteiten toegevoegd (al dan niet in beta) aan het pakket, waaronder: Pagespeed, Mutlichannel funnels en Social Media engagement.

Het dashboard ziet er grotendeels nog steeds hetzelfde maar grafisch gezien zit daarin wel een ontzettende verbetering. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om zelf eigen widgets aan te maken om zo je eigen dashboard volledig in te richten. Daarnaast biedt Google Analytics V5 de mogelijkheid om meerdere / uitgebreidere dashboards te maken. Zo kan er een apart dashboard aangemaakt worden voor AdWords, SEO of E-Commerce. Waarbij de visualisatie van de metrics nagenoeg zelf is aan te passen. Een nadeel hierin is dat de dashboard nog niet te delen zijn met andere gebruikers.

De E-mail en export mogelijkheden zitten nog niet in de nieuwe versie Google Analytics V5. Voor grote data exports of e-mails dient dus de ‘oude’ versie nog te worden gebruikt. Op zich geen probleem om af en toe te switchen. Er is ons echter op het Google Analytics User Conference in Amsterdam beloofd dat deze functionaliteiten snel terug komen.

Wat missen wij nog?

Bij het ontwerpen van het dashboard wordt het dashboard gebonden aan de gebruiker die het heeft gemaakt. Het is dan ook nog niet mogelijk om je eigen gemaakte dashboard te delen met andere gebruikers.

Wanneer een nieuwe trechter wordt gemaakt dan zie je pas vanaf dat moment de data in Analytics terugkomen. Maar je kunt echter niet op basis van de historische gegevens de funnel terug zien zonder dat je daarvoor tools van derden moet gebruiken. Bijvoorbeeld PadiTrack.

De Multi Channel Funnels zijn op dit nog niet volledig beschikbaar. Middels Multi Channel Funnels kun je betere waarde toekennen aan de diverse verkeersbronnen wat het mogelijk maakt om marketing budgetten beter te verdelen. De functionaliteit lijkt dichterbij te komen want ook afgelopen week  is er een update geweest omtrent de sessies van bezoeken.

Wanneer kunnen we GA5 verwachten?

De nieuwe versie heeft ons interessante nieuwe functionaliteiten gebracht. Nog niet alle functionaliteiten uit de oude versie zijn reeds in de nieuwe versie geïmplementeerd.  De verwachting is dat er in de test versie nog wijzigingen gemaakt worden, het is bijvoorbeeld nog niet mogelijk om rapportages te exporteren naar PDF, terwijl dit één van de meeste gebruikte rapportage functies is in de huidige versie. Het geeft wel weer dat Google goed naar de markt blijft kijken en continue met nieuwe versies en ontwikkelingen blijft komen.

Related posts:

Leave a Reply

Required fields are marked *.